TURNITIN-Benzerlik/İntihal Tespit Programı

TURNITIN giriş için tıklayınız...


ÖNEMLİ!!! TURNITIN Programı-Çalışma Sistemindeki Değişiklik hakkında Bilgilendirme için tıklayınız...


  1. 20.04.2016 tarihli Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 9 (2) ve 22 (2) ile 27.01.2017 tarihli Gazi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 28 (4) ve 39 (5) hükümleri gereğince, Lisansüstü tezlerin benzerlik kontrolleri için intihal yazılım programları kullanılması gerekmektedir. Bu amaçla kullanılacak olan Turnitin İntihal Tespit Programı üniversitemiz kullanıcılarının erişimine açılmıştır.
  2. Enstitümüzde danışmanlığı bulunan Öğretim Üyeleri, Turnitin programını ilk kez kullanacaklarsa, öncelikle kullanıcı tanımlanması yaptırmaları gerekmektedir. Danışmanlar;  Bölüm, Unvan, Ad, Soyad ve gazi.edu.tr uzantılı mail adres bilgilerini içeren Turnitin Kullanıcı Tanımlama Talebi başlıklı maili egtbil2@gazi.edu.tr adresine gönderdikleri takdirde; kullanıcı adı ve şifresi maillerine gönderilecektir. Şifreler kesinlikle ikinci şahıslarla paylaşılmamalıdır. Konuya ilişkin sorularınız için Bilgi İşlem Birimi ile (Selda PİRİ ÇINAR telefon: 2023765) iletişime geçilebilecektir.
  3. Sisteme tez yüklenirken isteğe bağlı ayarlarda 'Ödevleri Şuraya Gönder' 'bölümünde kesinlikle ''DEPO YOK'' seçilmelidir. Aksi takdirde tezler Turnitin’in veri deposunda saklanacaktır ve bir sonraki düzeltmelerde benzerlik oranı daha yüksek çıkacaktır.  DİKKAT!! Yanlışlıkla Depoya atılmış dosyalar için Kalıcı Olarak Dosya Silme Talebi aşamaları aşağıda ekran görüntüsü bulunmaktadır. Ancak TURNITIN Kalıcı Dosya Silme Talebi Dilekçesi  ile Enstitümüzden talepte bulunulması durumunda talebiniz sistem üzerinden onaylanacaktır.   
  4. Sisteme tez yüklenirken İsteğe Bağlı Ayarlarda ''Bibliyografik Materyaller ve Alıntılar'' benzerlik endeksinden çıkarılacaktır. ''Exclude small sources'' bölümünden ''Evet'' seçilecek ve “Yüzdelik değer: %1”olarak ayarlanacaktır. Diğer ayarlarda herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Bu ayarlar benzerlik raporu oluştuktan sonra da ekranın sağ tarafında “Filtreler ve Ayarlar” bölümünden ''Alıntıları Çıkar''''Bibliyografyayı Çıkar''  ''Şundan daha az olan kaynakları çıkarın: % 1''şeklinde de yapılabilmektedir. 
  5. Benzerlik rapor sonucu, Turnitin İntihal Tespit Programındaki veri tabanlarına bağlı olarak oluşmaktadır.  Raporun oluşma zamanı tezin hacmine ve internet hızına bağlı olarak değişmektedir. F5 tuşuna basarak sayfayı zaman zaman yenilemeniz önerilmektedir. Dosya yüklemesi için gerekenler: Dosya 100 MB'den küçük olmalı. Eğer dosya resim içeriyorsa, bu resmi kaldırmalı veya küçültmek için düz metin belgesi veya düz metin belgesi olarak farklı kaydedebilirsiniz. Eğer dosyanız 100 MB' i aşan bir PDF ise: (1) metni bir belgeye kopyalayınız, (2) yükleme işlemini 'kopyala ve yapıştır' olarak değiştiriniz, (3) metni, gövdeye yapıştırınız. Maksimum ödev uzunluğu 800 sayfadır. İzin verilen dosya türleri: Microsoft Word, Excel, PowerPoint, WordPerfect, PostScript, PDF, HTML, RTF, OpenOffice (ODT), Hangul (HWP), Google Docs ve düz metin.
  6. Üniversitemiz Senatosunda 25.07.2019 tarihinde alınan 2019/103 nolu karar gereğince, TURNİTİN Benzerlik Oranı ölçütü %20 olarak belirlenmiştir. Benzerlik oranı %20'nin üzerinde olan tezler için 25 Temmuz 2019 itibariyle sınav jürileri oluşturulamayacaktır. 
  7. Turnitin İntihal Tespit Programıyla alınan birinci ve son sayfaları danışman tarafından imzalanmış “Benzerlik Raporu” veya “Orijinallik Raporu”, ve öğrenci ve danışman tarafından imzalanmış (Öğrenci Formları kısmında yer alanÖ21- Lisansüstü Tez Benzerlik Formuna eklenerek Enstitüye teslim edilecektir. Sürecin hızlı çalışması için tezin Enstitüye tesliminden önce danışman tarafından ön kontrolünün yapılması önerilir. 

Kullanım Kılavuzu için tıklayınız

 

Turnitin - Sistemden Kalıcı Olarak Ödev/Tez Silme Talebi
background image